top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnneloes

WinterLust: Serfaus-Fiss-Ladis, het skigebied met de meeste zonuren.

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2020

Al jarenlang hetzelfde skigebied, Serfaus-Fiss-Ladis. Gaat dat niet vervelen? Nou nee hoor, want dit skigebied in Tirol heeft én de meeste zonuren van Oostenrijk én blijft ieder jaar weer vernieuwen. Dus gaan we ieder jaar weer met veel plezier richting dit sneeuwrijke gebied. Ze zeggen hier niet voor niets “Weil wir’s geniessen.” Want genieten doen we zeker!

Kort wat informatie over skigebied Serfaus-Fiss-Ladis: - Afstand Utrecht-Fiss: ca 900km. - Serfaus-Fiss-Ladis kent 214km aan skipistes - 68 professionele skiliften - Met meer dan 2000 zonuren per jaar, heb je grote kans op Kaiserwetter! Oftewel… prachtig weer - Pistes variërend van blauw tot zwart, van 1200 tot 2820 meter hoogte - Uitgebreid familieskigebied, voor jong en oud - Voor skiërs, snowboarders, funsport, freeride en wandelaars - 2 van de beste skischolen van Tirol

Leer skiën als een echte Oostenrijker Wij Nederlanders zijn goed in zelfoverschatting. Op wintersport moeten/willen we zo snel en zo mooi mogelijk die berg afknallen. Uit het nieuws onlangs, bleek dat circa 5000 Nederlandse wintersporters per jaar gewond raken. Niet zo gek eigenlijk. Zo zei de gastheer van ons appartement dat wij skitoeristen evenveel ski-kilometers in 6 dagen maken, als dat zij in een heel jaar doen. Rare wezens zijn we toch ook, haha! Ik vergelijk het een beetje met fietsen. Waar wij dit gewend zijn om van jongs af aan te doen, zijn de Oostenrijkers dit gewend met skiën. Dus de hoop om te kunnen skiën als een échte Oostenrijker heb ik allang opgegeven. Net als dat ik met tennis ook nooit op Roland Garros terecht zal komen. Ik ben op mijn vijftiende begonnen met skiën, en na 5 dagen les, ben ik de jaren daarop zelfstandig verder gegaan. Dit jaar heb ik dus weer eens een privéles gevolgd. En ook daaruit blijkt maar weer, hoezeer wij onszelf overschatten. Expectation vs. Reality: Verwachting: Kamikaze-Anneloes die na 1 privéles de berg trotseert, schansjes over vliegt en off-piste scheurt. Realiteit: Door de zenuwen van de toekijkende ski-leraar lig ik binnen 1 minuut sneeuw te happen. Oeps! En dus leer ik tijdens deze privéles meer over de juiste ski-houding. Even terug naar de focus op de dalski, en vanuit daar kan ik weer verder oefenen om uiteindelijk toch een beetje meer Oostenrijker te zijn. Het fijne aan deze les, is dat ik de hele week geen valpartij meer heb gehad en het geeft ook weer een stukje zekerheid. Een goede boost dus, om je vakantie mee te beginnen! Skischool Serfaus-Fiss-Ladis: Kosten van een privéles: € 95,- p.p obv 4 uur met 4 personen

De mooiste skipistes Met 214km aan skipistes is er in Serfaus-Fiss-Ladis voor ieder wat wils. Van complete kinderspeellanden, tot alternatieve skiroutes en zwarte pistes met een daling van 70%. Zelf geef ik de voorkeur aan lekkere brede rode pistes. Zwart pak ik alleen vroeg in de ochtend, als de pistes nog vers geprepareerd zijn en ik m’n ontbijt net op heb. De kinderpistes zijn stiekem ook best leuk. Zo heb je in Fiss de “Fiss Cave World” waar je doorheen skiet via een klein paadje met onderweg spannende figuren met bijbehorende geluiden. In Serfaus heb je de berenpiste, en kun je door een megagrote berentunnel skiën. Ook zijn er diversen funparken en rennstrecken. Op Masner heb je een prachtig uitzicht over de Alpen. Je kunt vanuit hier zelfs Italië en Zwitserland zien liggen. Vanuit de Masnerkopfbahn kun je nog een stukje verder omhooglopen, voor het allerhoogste punt. Dit punt is gemarkeerd met een standbeeld van een adelaar op 2880 meter. Zeker de moeite waard om even uit je ski’s te stappen voor een mooie foto. Een echt hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk. De uitgestrekte pistes en de leukste berghutten/restaurantjes maken Serfaus-Fiss-Ladis het perfecte skigebied. En ook als wandelaar zit je hier helemaal goed. Je hebt namelijk verschillende wandelroutes, zoals de Panorama Genuss Weg, waar je van restaurant naar restaurant loopt.

Tip: Pak op 1 dag het hele skigebied mee. Neem in Fiss de schonjochbaan helemaal omhoog. Ga via de Frommes-afdaling richting Ladis. De Frommes is misschien wel de meest populaire route van dit gebied, omdat het een lekkere lange afdaling is. Eenmaal beneden ga je via de Moseralmbahn en de Sattelbahn richting Serfaus. Maak onderweg een stop bij de Leithe Wirt voor een kop koffie en pak vervolgens de Koningsleithebaan die je nog verder omhoog brengt. Ski door naar de Planseggbahn en vanuit hier kun je weer verder skieen naar de scheid- en de obere scheidbahn. Vanuit deze 2 liften kom je uiteindelijk terecht in Masner. Eenmaal op de Masnerkopf ben je op het hoogste punt van het skigebied aangekomen, op 2.820m hoogte. Vanuit hier kun je weer helemaal terug richting Fiss. Aantal skikilometers: ca. 50km. Afhankelijk van welke liften je onderweg neemt.

Eten en drinken in Serfaus-Fiss-Ladis Zoals hierboven al kort genoemd is het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis voorzien van de leukste berghutten, restaurants en culinaire hotspots. Sommige zijn het hele jaar door geopend, andere moeten het hebben van enkel het winterseizoen. Persoonlijk vind ik deze 3 hutten het leukste: Wonne Alm: Gelegen boven Fiss, op 2.222m hoogte. Enkel bereikbaar met de schonjochbaanII. Daardoor niet zo toeristisch druk. Een bordercollie genaamd Tina steelt hier de show. Tina houdt namelijk van apporteren, en dan het liefst met iemands handschoenen. Ook een heerlijk plekje om einde middag nog even de laatste zonnestralen te pakken. Leithe Wirt: Als je van Fiss naar Serfaus skiet zul je dit restaurant regelmatig tegenkomen. De menukaart staat boordevol lokale gerechten waaronder Tiroler Gröstl, Knödels, Kaiserschmarren en Jausen. Werkelijk alles is lekker! Dus je kunt hier best vaker dan 1x een pauze nemen. Lassida: Bergrestaurant Lassida in Serfaus op 2350m hoogte. Met een heerlijk zonneterras en zelfbedieningrestaurant. Vergeet vooral geen versbereide steenovenpizza te bestellen. Andere hutten die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken als je in dit skigebied bent: Zirbenhutte, Frommes Alp, Panoramahutte Masner, Kolner Haus en de Sportalm.

Tip voor een avondje uit: Op dinsdagavond is er in Fiss de Nightflow. Een show waarin de skileraren de hoofdrol spelen en verschillende trucks laten zien. Van tevoren kun je eten bij de Möseralm. Bij aanvang krijg je een glaasje bubbels, waarna je kan genieten van een uitgebreid buffet met o.a. sushi, kaas en charcuterie, steak, salades, rosti en een toetjesbuffet. Aanradertje!

Geen ski zonder après-ski Save the best for last. De après-ski. Voor mij is een wintersport niet compleet zonder een (of meerdere) avondje(s) apres- ski. Een goeie manier om even die spieren los te gooien na een dagje intensief skiën. En ook die schnapsjes zijn een goede manier voor ontspanning 😉 Serfaus heeft de Patschi, Ladis de Geigaloch en in Fiss heb je de Hexenalm. 10 jaar geleden was dit nog een skihut waar alleen binnen het dak eraf ging tot 19.00u ’s-avonds. Inmiddels is het feest naar buiten uitgebreid en kun je tot in de late uurtjes dansen op de foutste après-ski hits. Op de bar, of naast de bar. Het leukste aan deze plek is dat iedereen samenkomt. Jong, oud, Duits, Nederlands, Oostenrijks, vader, moeder, opa, oma, zoon, dochter. Nu ik hier sta, snap ik de slogan van dit fantastische skigebied: We Are Family.

Slapen in Fiss-Serfaus-Ladis? Wij slapen al jarenlang in hetzelfde appartement. Dit appartement boeken wij bij de familie Pale aan de Via Claudia Augusta in Fiss. Fiss is een authentiek Oostenrijks dorpje. Het dorpje kent een aantal restaurants, wat winkeltjes, een kerkje en een supermarkt. Vanuit ons appartement lopen we dagelijks naar de skilift. Ook zijn er heel veel kluisjes aan de piste, waardoor je niet telkens met je spullen op en neer hoeft te lopen. Mocht je ook in Serfaus-Fiss-Ladis willen logeren, raad ik je aan om op tijd een voorboeking te doen, aangezien het gebied erg populair is. Wie weet kom ik je dan tegen op de piste! Wil je meer weten over skigebied Serfaus-Fiss-Ladis, stuur me een berichtje. Ik denk graag met je mee!

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page