top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnneloes

Sardinië, het eiland met de mooiste stranden van Europa

Bijgewerkt op: 27 feb. 2020

Sardinië, een prachtig eiland in Europa met de meest mooie stranden. Helderblauw water, en witte zandstranden. Wat wil je nog meer. In Sardinië vindt je zon, zee, strand, natuur en sportieve activiteiten. Ervaar een oase van rust in het voor- en naseizoen. Deze plek is nog niet doordrenkt met toeristen en mede hierdoor is het nog heerlijk authentiek Italiaans. In deze blog neem ik je mee naar de mooiste plekjes in het noorden van Sardinië. Lees snel verder over onze eerste ontmoeting met dit eiland. In het kort: - Sardinië ligt vlak onder Corsica en boven Tunesië - Sardinië is na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse zee - Sardinië heeft een totale oppervlakte van 24.000km² en is dus iets kleiner dan Nederland, maar met slechts 1,6 miljoen inwoners - In totaal zijn er 3 luchthavens op Sardinie; Cagliari, Alghero en Olbia - Er wordt op sommige plekken ook Spaans (Catelaans) gesproken

Op zoek naar koffie in Costa Smeralda Vanaf Schiphol vliegen we vroeg in de ochtend richting Olbia. Eenmaal aangekomen huren we een auto bij Sunny Cars. Een aanrader als je een keer een auto moet huren in het buitenland. De service is altijd goed en je komt niet voor onverwachte verrassingen te staan. En dan is het tijd voor koffie! Met onze nieuwere versie van de Fiat500, rijden we geheel in Italiaanse stijl richting de Costa Smeralda. De zoektocht naar koffie blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. We zitten redelijk aan het einde van het seizoen, en dus hebben veel Sardinezen al de tent dichtgegooid, om het zo maar even te noemen. Maar wij zijn niet voor 1 gat te vangen, dus blijven hoopvol. De Costa Smeralda is een kustgebied aan de noordoost kant van Sardinië. Met diverse kleine kustplaatsjes, dankt dit gebied haar naam aan het smaragdgroene zeewater. In Porto Cervo maken we een korte stop. Het waait hier enorm en echt levendig is het hier momenteel ook niet. Terwijl het in de zomer juist overvol is met toeristen met de grootste yachts. We besluiten om door te rijden naar Palau. Hier pikken we de eerste zonnestralen met een overheerlijke cappuccino , omringd door Italiaanse klanken. Het is hier iets drukker omdat hier dagelijks veerboten vertrekken van Palau naar National Park La Maddalena. In 20 minuten arriveer je in Maddelana; het grootste en meest gezellige kustplaatsje van in totaal ongeveer 50 kleine eilandjes. Deze eilandengroep, of archipel, is een must-see als je in Sardinië bent. Hou er wel rekening mee dat het zeker in de zomer erg druk kan zijn.

They call it Costa Paradiso for a reason We overnachten in Hotel Costa Paradiso. Gelegen in de gemeente Costa Paradiso, geweldige plaatsnaam toch?! Dit kleinschalige hotel, ligt direct aan de Middellandse zee en wordt omringd door fascinerende roodgekleurde rotsen en kliffen. Vanuit dit punt kun je ook Corsica zien liggen. Terwijl je lekker een boekje leest aan het zwembad. Als je van rust & natuur houdt, is Costa Paradiso de perfecte spot. Toch kun je hier ook terecht voor verschillende activiteiten zoals wandelen, snorkelen en duiken. En zeker met een auto, is dit een ideale uitvalsbasis om nog veel meer mooie plekken te ontdekken op Sardinië. Trouwens, heb ik al gezegd dat je bij dit hotel zicht hebt op de meest mooie zonsondergang. Vergeet vooral geen Aperol Spritz te bestellen, terwijl je geniet van een adembenemend uitzicht.

Vanuit Hotel Costa Paradiso gaan we op zoek naar de verborgen parels. Deze plek is namelijk omgeven door strandjes en natural pools die alleen te voet of per boot bereikbaar zijn. We wandelen allereerst naar Li Cossi. Er is een pad via de rotsen aangelegd naar dit strandje,op slechts 10 minuutjes lopen vanaf het hotel. Je kunt natuurlijk lekker even bijkomen op het zandstrand. Of je kiest ervoor om een privé-spot te zoeken bij de rotsen, net zoals ons! Bij de lokale duikschool kun je ook snorkelspullen huren om het onderwaterleven van Sardinië te ontdekken. Vanaf een rots spring je zo het water in, heerlijk! Onder water zie je vissen in alle kleuren en maten, zee-egels, krabbetjes, anemonen en ander mooi koraal. Hou er trouwens ook rekening mee dat er veel verborgen stranden zijn zonder beachclub / eettentje. Dus het is ook altijd handig om je eigen lunch mee te nemen. En natuurlijk, een lekker gekoeld flesje rode wijn.


Een dag later lopen we vanaf Li Cossi door naar Cala Tinnari, een kiezelstrand met een hartvormige kustlijn. Eigenlijk hadden we een watertaxi geboekt, maar waarschijnlijk heeft de beste Italiaanse man het tijdstip niet goed begrepen... of hij was gewoon Italiaans laat. De wandeling is gelukkig ook prachtig. Onderweg lopen we over de meest bijzondere rotsformaties. Het lijkt wel de Grand Canyon, ook al ben ik hier nog nooit geweest haha, maar het staat op de bucketlist. Het is een beetje gokken of we de juiste route lopen, maar gelukkig leiden de steenmannetjes ons de weg. Dit zijn op elkaar gestapelde stenen, die dienen als navigatie en markering van de paden. Onderweg komen we ook veel Mediterraans struikgewas en andere exotische planten tegen, waaronder rozemarijn, de aardbeiboom en Mirto-bessen. Deze laatste zijn het hoofdingrediënt van een zeer populair drankje. Waar ze op het vasteland van Italië vooral Limoncello drinken, is Mirto het lokale drankje van Sardinië. Dit drankje moet je dus zeker proeven als je naar Sardinië gaat.

We sluiten onze dag af bij een plaatselijk restaurantje, echt je moet hier eten! Juist op plekken waar je het niet verwacht, hebben ze vaak het beste eten. We doen eerst een drankje en tasten de sfeer een beetje af. De gastheer doet erg zijn best en maakt gezellig een praatje. Hij vertelt ons dat we voor de vangst van de dag moeten gaan. En dus eten we de lekkerste verse zwaardvis, pulpo en Saraina vis (een lokale specialiteit). Oh, en natuurlijk Mirto! Life is good! De naam van dit rsataurant: Trattoria Del Mare da Lino.

La Pelosa, caribeña in Sardegna! We worden door locals getipt om “Spiaggia la Pelosa” te bezoeken. Dit strand staat bekend als hét Caribische strand van Europa. La Pelosa ligt in het puntje van het uiterste noordwesten. Na een korte roadtrip langs vele cactussen, mooie stranden en uitgestorven gebieden, zijn we dan eindelijk daar. En je raadt het nooit; er hangt precies 1 wolk boven dit strand. 1 wolk serieus! Dus, dan maar eerst weer even een Italiaanse cappuccino, want het is nog te vroeg voor wijn. Na deze koffiebreak, toch maar even een strandwandeling maken. In de schaduw, door die ene plaatselijke wolk. In hoogzomer is dit niet zo erg, maar in oktober is het dan toch fris zonder zon. La Pelosa wordt vaak genoemd als het mooiste strand van Sardinië. Ik snap wel waarom. Helderwit zand, prachtig blauw water. Caribeña in Sardegna! En dat op 2,5u vliegen. Een tip dus als je zoek bent naar een tropische locatie voor een filmshoot of fotoshoot. Zorg wel dat je in het voor- of najaar gaat. Dan is qua drukte goed te doen. Inmiddels is het in de zomer zo druk dat de burgemeester van Stintino maatregelen heeft genomen. Om het ecosysteem te redden, gaan de lokale autoriteiten vanaf 2020 entree vragen. Lees hier meer: https://www.linda.nl/reizen/italiaans-strand-la-pelosa-entree/ Uiteindelijk, na een fijne lunch, worden we toch nog beloond met zon. En dus spenderen we de hele middag op het prachtige "Spiaggia la Pelosa" Heb je nou iets meer tijd, pak dan het bootje vanuit Stintino naar Nationaal Park Asinara. Van horen zeggen wonen er albino ezeltjes op dit onbewoonde eiland! Het had me te gek geleken om deze in het wild te spotten. Volgende keer beter!


Olbia Onze korte 6-daagse roadtrip zit er alweer bijna op. De laatste nacht slapen we in het Jazz Hotel in Olbia, dichtbij het vliegveld. Het laatste strand wat we bezoeken is “Spiaggia Pittulongu”. Opvallend aan dit strand, is de manier waarop ze bezig zijn met afvalscheiding. En daarnaast ook het verbod om wegwerp-plastic te gebruiken. Daar kunnen wij nog iets van leren, zuinig zijn op de natuur! We sluiten onze vakantie af met een bezoek aan het centrum van Olbia. Deze vierde stad van Sardinië is lekker levendig. Met 1 hoofdstraat en een aantal kleinere straatjes, prima om een dagje/avond rond te lopen.

Ik scoor nog even snel een sticker van Sardinië, ik verzamel namelijk stickers op mijn koffer van alle plaatsen die ik heb bezocht. En dan is het winetime! Het leukste aan reizen, vind ik het spotten van de leukste plekken en eettentjes. Iedere keer weer een nieuwe uitdaging. I love it! En zo vinden we specialiteitenzaak Disicios. De gastvrouw laat ons een aantal lokale wijnen proeven. Uiteraard met een bijpassend borrelplateau met de lekkerste lokale kazen en charcuterie. Na dit aperitief, gaan we nog op zoek naar een knus restaurantje. Het liefst zoek ik een restaurantje met een soort van woonkamersetting. En die vinden we bij Anticas Licanzias. Ze hebben een dagelijks wisselende menukaart, met Sardineese specialiteiten voor een leuke prijs. Ook kun je hier overdag terecht voor de lekkerste koekjes (en koffie). Wat een fijne afsluiter van een heerlijke korte roadtrip in Sardinië.


Reizen in Sardinie Afsluitend nog even kort wat aanvullende informatie. In Sardinië is het handig om een auto te hebben, want je hebt best wel een afstand af te leggen om van A naar B te komen. Gelukkig is er onderweg genoeg te zien. Mooie kustwegen, cactussen en veel ongerepte natuur. Onderweg kom je regelmatig een Agriturismo tegen. Het leuke hieraan, is dat je op die manier écht bij de lokale bevolking komt en verser kan het vaak niet qua eten. Graag tip ik deze dan ook nog even; Agriturismo Tenute Costadoria in Valledoria. Daarnaast vind je op de route ook veel kaasboerderijen. Veel pecorino, want ze hebben enorm veel schapen op Sardinië. En wist je dat ze op Sardinië een kaas hebben die behoort tot “de meeste rotte kaas.” Een specialiteit, waarbij het de bedoeling is dat de kaas rijkelijk voorzien is van larven/maden…. Niet heel uitnodigend, dus deze hebben we overgeslagen. Overigens is deze Casu-Marzu kaas ook verboden, maar er zijn nog steeds inwoners die je graag kennis laten maken met deze kaas. De beste reistijd voor Sardinië, met de grootste kans op goed weer is mei-september. Wij waren er echter in oktober, en hadden geluk met een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Enige nadeel was wel dat veel Sardinezen hadden besloten al zelf vakantie te pakken, dus we kwamen regelmatig een gesloten (strand)tentje tegen. Maar wij hebben dit niet als hinder ervaren en ultiem genoten van dit prachtige Italiaanse eiland. En dan te bedenken dat het maar 2 uur vliegen is, om je in dit paradijs te bevinden. Dus waar wacht je nog op! Take nothing but photos, leave nothing but bubbles, kill nothing but time.

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page