top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAnneloes

Een Roadtrip door Slovenie

Bijgewerkt op: 8 mrt. 2020

Het is een heerlijke zomerse dag in Kozina. De zon is langzaam onder aan het gaan, en de krekels tjirpen volop. Ik geniet van een Sloveense wijn en typ mijn eerste woorden. Tijdens onze roadtrip door Slovenië komen we op zoveel prachtige plekken. En dus besluit ik het te delen in een blog. Mijn allereerste blog. Misschien eenmalig, misschien een van de vele. Een zomervakantie lag eigenlijk helemaal niet in de planning. We hebben net een verbouwing achter de rug, met een prachtige keuken als resultaat. En dus zou het verstandig zijn om thuis te blijven. Gelukkig ben ik niet verstandig haha. Want na een geweldige reis naar Australië, bijna 2 jaar geleden alweer, heb ik besloten dat ik nog méér wil zien van de wereld. En dit hoeft heus niet altijd ver weg te zijn. En zo werd dan toch het plan gemaakt voor een korte roadtrip in Europa: Slovenië it is! Met onze boxer Puk, want we gaan met de auto en Slovenië is een van de groenste landen van Europa. Genoeg te wandelen dus op naar een sportieve vakantie in Slovenië!

Kamperen aan het meer van Bled

De eerste dagen besluiten we te kamperen aan het meer van Bled. Na een 15-urige autorit, dankzij het leed dat “zwarte zaterdag” heet, installeren we onze tent op Camping Bled. De enige camping direct aan het meer gelegen, met een eigen strandje. Deze camping is ideaal gelegen en voor Europese begrippen zeer betaalbaar met een prijs van ca € 35,- per nacht. Toegegeven, 's-nachts kan het nog best afkoelen hier dus neem warme kleding mee! Beleef Bled Bled is de méést bezochte plek van Slovenië. Veel mensen bezoeken het in combinatie met een reis naar Kroatië. Eerlijk is eerlijk, het is een prachtlocatie. Het meer van Bled is een Must-See. Hieronder lees je wat meer tips over wat er allemaal in Bled en omgeving te zen en te doen is. Bled is een toeristische trekpleister. Om de drukte een beetje voor te zijn, moet je dus vroeg op pad. Je kunt het meer helemaal rondwandelen. En er zijn diverse uitkijkpunten vanwaar je op hoogte het meer kan bekijken. Bezoek Castle Bled voor een mooi uitzicht, samen met vele anderen. Ben je toe aan wat meer avontuur, neem dan een route omhoog via een van de vele wandelpaden. Vanaf Ojstrica bekijk je de zonsopgang. Deze klim is steil, maar wel kort. In 20 minuutjes sta je boven. En zelfs Puk was erbij! Let wel op voor de pootjes van de hond, want het is een rotsachtige wandeling. Wil je nog verder wandelen, dan is de Mala Osojnica ook een aanrader. Deze wandeling sluiten we af op het terras met een koffie en een Kremsnita, hét lokale gebakje uit Bled.

Osjtrica panorama Bled

Een wens doen op Bled Island

Ga met een sup of een roeibootje naar Bled Island. Het varen op het meer van Bled is al een beleving op zich. Wist je trouwens dat op het meer van Bled motorboten verboden zijn. Het is dus ook lekker rustig op het water. Over het kleine eilandje in het meer bestaan vele verhalen. Zo gaat het verhaal dat een jonge weduwe, ter ere van haar overleden man, een bel wilde ophangen op dit eiland. Helaas is deze bel bij de overtocht over het meer gezonken, waarna de weduwe vertrok naar Rome en koos voor een celibatair leven als non. Na haar dood heeft de Paus toentertijd als eerbetoon een nieuwe bel laten gieten en alsnog opgehangen in de toren op Bled Island. Wanneer je de bel luidt, mag je een wens doen. Je kunt je dus voorstellen hoe populair deze bel is. Wij besloten om niet in de rij te gaan staan, maar een kaarsje aan te steken en te smullen van een ijsje. Ondertussen was Puk een populaire attractie en werd regelmatig gefotografeerd door de vele (Aziatische) toeristen.

De omgeving van Bled Ook in de omgeving van Bled is genoeg te doen. Wel handig als je een auto hebt. Op nog geen 5 kilometer afstand, vind je de Vintgar Kloof, die deel uitmaakt van het Triglav National Park. Je kunt deze kloof tegen betaling bezoeken. Vervolgens loop je via houten bruggetjes langs een kraakheldere rivier, stroomversnellingen en watervallen. Maak een iets verdere wandeling door het National Park en maak kennis met de wildlife. Trouwens, er wonen hier ook beren. Wij hebben alleen een slang en wat paarden en koeien gezien.

Ook het meer van Bohinj is een aanrader. Net iets rustiger dan Bled en een fijne plek om aan het water te liggen. Omringd met bergtoppen, een eeuwenoud kerkje en een historische brug weer een perfect plaatje. En je vindt hier de Karakter Bar, een buitenbar opgezet door 3 vrienden die hun eigen gin destilleren. In de zomer heb je hier regelmatig Live Muziek.

Ptuj, het oudste stadje van Slovenië.

Ptuj is het oudste stadje van Slovenië. Deze plaats lijkt echter meer op een oud dorpje dan een stad, je kunt hier dus niet terecht om goed te shoppen. Daarvoor moet je echt in Ljubljna zijn, waarover later meer. Ptuj wordt omringd met wijngaarden én de oudste wijnkelder van het land. Verder staat Ptuj bekend om haar poëzie-, wijn- en carnavalsfeesten… Hoogstwaarschijnlijk wel even wat anders dan wat wij gewend zijn in Oeteldonk.

We slapen hier in een Bed & Breakfast, op loopafstand van het centrum. Deze B&B is een oude boerderij met een flink stuk land en vele fruitbomen. Een fijne plek ook voor de hond, kan ze even lekker rennen. In de avond gaan we op zoek naar een plek om te eten. Ptuj is in de avond helemaal uitgestorven. Echt een soort ghost-town, bizar! Gelukkig vinden we toch een restaurant met gezellige drukte. In plaats van de wijnkaart, mag je hier je eigen wijn uitkiezen in de wijnkelder. De gastheer wist de juiste fles wijn aan te bieden (uit die oude wijngaard) en ik maakte me vervolgens druk of ik niet de duurste fles van de kelder aangeboden had gekregen. Pffff…. Viel dat even mee. Weer een leuk voordeel aan Slovenië, de prijzen zijn fijn! Sterrenkwaliteit voor de prijs van een eetcafé, daar houden wij van! De volgende dag bezoeken we nog een oude roze(!) klooster, en fotograferen de andere kleurrijke pandjes in Ptuj. Na een koffie bij het Muzik Kafe, een vintage spot waar je ook kan slapen, is het tijd om onze roadtrip te vervolgen.

Glamping in Slovenië Ook voor Glamping zit je in Slovenië op de juiste plek. We slapen in een houten hutje in het Savinja dal. Met 5 vakantiehuisjes en een gezamenlijke buitenkeuken is Glamping Savinja een heerlijk relaxte spot. Als je de gordijnen opent vanuit je bed, zie je blauwe lucht en groene bomen, met op de achtergrond een kabbelend riviertje. Eigenaresse Julia legt ons in de watten met een zelfgemaakt vers ontbijt. Een overvloed aan fruit, broodjes, een eitje, sapjes, oh die appelsap, yoghurt…. Het kan niet op, letterlijk en figuurlijk!

De mooiste vallei van Slovenië Na dit perfecte ontbijt, vertrekken we richting Logarska Dolina. Slovenië blijft ons verbazen, met het ene na het andere prachtige uitzicht. Natuurpark Logar Valley is een van de mooiste en groenste Alpen valleien in Europa. We starten met een bezoek aan de Rinka Waterval. Via een korte wandeling bereik je deze 90meter hoge waterval. De nevel zorgt voor de nodige verfrissing, ook zijn er diversen berghutten voor een hapje en een drankje. Ook wandelen we tussen de wilde paarden in de Robanov Kot, geweldig!

Ook rijden we met de auto naar hét panorama-uitzicht van de Kamnik Alpen. Via een Panoramische bergroute, kun je diversen stops maken bij Sloveense boerderijen. Met overal weer een eigen, lokale, specialiteit die je moet proeven. Heel eerlijk, wij waren niet zo’n fan van het charcuterie plankje bij de Kemnes Farm. Maar het uitzicht maakte alles méér dan goed.

Een korte citybreak in Ljubljana We hebben een mini citybreak naar Ljubljana. Want de hoofdstad overslaan tijdens een roadtrip door Slovenië is geen optie. Het voordeel van een klein land als Slovenië, is dat de hoofdstad ook vrij klein is. Alles is te voet bereikbaar en de auto kun je betaalbaar in het centrum parkeren! We nemen de lift naar het Ljubljana kasteel voor een uitzicht over de stad. Arme Puk moest een muilkorf aan tijdens deze rit van 2 minuten. Als er iemand niet gevaarlijk is, is het Puk maar vooruit, regels zijn regels! Vanaf dit kasteel lopen we terug naar beneden de oude stad in. Ljubljana is een gezellige, compacte stad, met prachtige gebouwen, bruggen en grachten. Met overal terrasjes is het ook een echte studentenstad. We lopen tegen een vintage markt aan. En terwijl manlief plaats neemt op het terras, struin ik snel alle kraampjes af. Helaas, de lamp die ik wil hebben, wordt net voor mijn neus weggepikt! Na een lekkere pizza voor lunch, passeren we nog een aantal knusse straatjes, en de misschien wel bekende roze Franciscaner kerk. Deze stad doet mij ook wel een beetje denken aan Kopenhagen. Zet Ljubljana maar op je places-to-visit-list, je kunt je hier prima een weekend lang vermaken.

Spanning en sensatie in Slovenië En dan zijn we op de plek aangekomen waar het allemaal is begonnen. Die heerlijke zomerse middag op een oude vakantieboerderij in Kozina, waar ik ben gestart met deze blog. Over die oude vakantieboerderij heb ik ook nog wel een leuk verhaal, want de nacht in deze boerderij was hels! De middag begon zo goed. Kaasje, wijntje, nog meer wijn, een bbq, een kampvuur. Een heerlijke romantische avond samen. En toen moesten we naar bed... De slaapkamer van deze oude vakantieboerderij was namelijk (logisch) ook oud. Geen airco, geen ramen die open konden want dan waren er muggen, een ezel die elk uur begon te balken en enge geluiden. En de overbuurman die ik die middag had gezien zag er ook een beetje verdacht uit. Je snapt, vanaf dat moment heb ik niet meer geslapen. Want, had ik bedacht, als er iets zou gebeuren in deze middle of nowhere, zouden we nooit meer gevonden worden. Haha call me crazy, maar iedereen heeft wel eens zoiets meegemaakt toch? En dus heb ik vroeg in de ochtend een hotel geboekt voor onze laatste nacht in Slovenië.

De Sloveense Kust – Piran / Izola / Koper We rijden van Kozina door naar de Sloveense Kust of het Istrië van Slovenië. Het kustgebied van Slovenië ligt tussen Italië en Kroatië in. Funny Fact: Er wordt hier tweetalig gecommuniceerd. Zowel in het Sloveens als in het Italiaans. Slovenie ligt aan de Golf van Triest, een baai van de Adriatische Kust. We willen lekker in de zee zwemmen, alleen hond Puk blijkt niet overal welkom te zijn. We eten iets in Koper en rijden door naar Izola. Hier is wel een hondenstrandje. De zee is mooi helder, het plekje zelf is helaas wat minder idyllisch, gelegen aan een oude, industriële fabriek. Wat je wel niet over hebt voor je hond hè. Piran is het hoogtepunt van de Sloveense Kust. Even waan je je in Italië. Met complete families die samenkomen aan de zee om te genieten van een ondergaande zon. Geniet van een Aperol Spritz op het sfeervolle Tartini plein, wat wel iets wegheeft van Venetië, en struin door de kleine straatjes. La Bella Italia… oh nee, Slovenië!

Sprookjesachtig Kanal We eindigen onze roadtrip door Slovenië in Kanal. Wat een perfecte laatste stop is dit. Kanal is een pittoresk plaatsje, vooral bekend om haar prachtige brug. Waar dus ook vele Instagramwaardige foto's worden gemaakt. Er is een perfect zandstrand aan de Soça rivier, met een geweldige uitzicht op Kanal en haar brug. De rivier is lekker diep, er vinden hier ook events plaats waar van de brug af gesprongen wordt. Leuk voor een volgende keer! Na Kanal rijden we binnendoor terug richting Oostenrijk naar de Großglockner hochalpenstraße, maar daarover later meer. Zoek je een bestemming binnen Europa, met watervallen, rivieren, bergtoppen en goed eten en drinken, denk dan eens aan Slovenië.


142 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page